Leefgeld
Leefgeld is een veel genoemd begrip bij bewindvoering. Mensen die onder bewind staan, ontvangen een vast bedrag dat ze vrij kunnen besteden. Dit bedrag kan per week, per maand of zelfs per dag uitbetaald worden. Dat noemen we ‘leefgeld’. Het leefgeld wordt op een aparte leefgeldrekening gestort waarvan de cliënt een bankpasje krijgt.
De inkomsten gaan naar de beheerrekening die door de bewindvoerder is geopend of overgenomen. Alleen de bewindvoerder heeft toegang tot deze beheerrekening maar de rekening staat op naam van de cliënt.
Wat houdt leefgeld in?
Het woord zegt het al: ‘leefgeld’ is bedoeld om voor een tijdje van te leven. De cliënt dient het te gebruiken voor eten, drinken en persoonlijke verzorging. Het leefgeld helpt mensen om hun financiële situatie snel te verbeteren.
Hoeveel leefgeld krijgt iemand?
Het bedrag dat iemand aan leefgeld ontvangt is voor iedereen verschillend. De bewindvoerder of curator zal het nauwkeurig voor elke cliënt berekenen. Er wordt uitgerekend wat overblijft - aan de hand van inkomsten, uitgaven en eventueel aflossing van schulden - om van te leven. Het is dus van groot belang dat een cliënt geheel openheid van zaken geeft om dit leefgeld goed te kunnen bepalen.
Waarom leefgeld?
Het leefgeld helpt om de financiële situatie snel te verbeteren. Hoewel het best lastig kan zijn om rond te komen van het leefgeld, leert een cliënt ook keuzes te maken. Het geeft weer wat grip en rust. Zo werken we samen naar het gezamenlijke einddoel: een gezonde financiële situatie voor onze cliënten.